Papilomi: simptomi, vzroki, diagnoza, zdravljenje in preprečevanje

Papilomi so majhne kožne tvorbe, ki se pojavijo na različnih delih telesa. Še posebej pogosto jih lahko opazimo na mestih, kjer je koža izpostavljena trenju (na primer na vratu, v predelu dimelj itd. ). Obstaja samo en razlog za pojav takšnih izrastkov - to je humani papiloma virus. Precej pogosta okužba, ki se v 90% primerov prenaša spolno. Prav ta patologija izzove nastanek papiloma v času zmanjšanja imunosti ali izpostavljenosti številnim škodljivim dejavnikom.

Oglejmo si podrobneje problem HPV in podrobno razumemo, kako je vredno zdraviti papilome in kdaj je vredno zazvoniti alarm.

Pomembno!

Informacije v tem članku se ne smejo uporabljati za samodiagnozo ali samozdravljenje. Za pravilno diagnozo in zdravljenje se morate vedno posvetovati z zdravnikom.

Načini okužbe

HPV je skupina izjemno pogostih in heterogenih virusov, ki vsebujejo DNA in prizadenejo epitelij kože in sluznic. Po statističnih podatkih se večina okužb pojavi med spolnim odnosom. Poleg tega se okužba lahko pojavi tako med vaginalnim spolnim odnosom kot med oralnim / analnim odnosom.

Identificiranih in opisanih je več kot 190 vrst papiloma virusov. Vsak od njih se od najbližjega sorodnega seva razlikuje za več kot 10 %, zaradi česar je lahko klinična slika drugačna (ali je sploh ni).

Bolniki, stari 18–24 let in 25–31 let, imajo najvišji odstotek okužb s HPV in obiskov pri zdravstvu. Na primer, po zadnjih statističnih podatkih je približno 14, 5% obiskov ginekologa pri dekletih, starih od 18 do 24 let, povezanih s pojavom anogenitalnih papilomov.

Velik odstotek okužb se pojavi v gospodinjstvu - s stikom s kožo ali sluznico okužene osebe. Prisotnost razpok, vreznin ali drugih poškodb povrhnjice poveča tveganje za okužbo.

Pogosto pride do okužbe med porodom - otrok se okuži od matere med prehodom porodnega kanala. Prav tako ni mogoče izključiti tveganja samookužbe. Pojavi se kot posledica mehanske poškodbe kože (na primer med epilacijo). Posledično se pojavijo klinične manifestacije HPV, to je bradavice.

Treba je omeniti, da virus papiloma spada med antroponozne patogene, to je, da je njegov prenos možen samo od osebe do osebe. Ugotovljeno je bilo, da lahko celice HPV nekaj časa ostanejo tudi v odluščenih kožnih celicah.

Človeški papiloma virus je edini, ki ne prodre v kri, zato nalezljivi proces poteka brez očitnega vnetja. Po okužbi patogen okuži nezrele celice bazalne plasti, ki nato prodrejo v epitelijske celice. Okužbo pogosto olajša prisotnost mikrotraume ali vnetja kože in sluznice, saj to vodi do zmanjšanja lokalne imunosti.

HPV je v telesu praviloma prisoten kronično, inkubacijska doba po okužbi pa traja od nekaj mesecev do nekaj let.

Ko virus prodre v celico, uporablja celične sisteme za proizvodnjo lastnih beljakovin. Sintetizirajo se beljakovine, ki podpirajo replikacijo virusne DNA. Virusne celice se razvijajo počasi, vendar lahko sčasoma njihova sinteza povzroči nastanek onkogenov, ki sodelujejo pri imunskem odzivu in vnetju. Prav ti geni lahko povzročijo maligne procese v telesu. Življenjski cikel HPV lahko razdelimo na naslednje faze:

 • vnos virusa v telo;
 • Replikacija DNA v celicah bazalne plasti;
 • transformacija in malignost (maligna degeneracija);
 • izolacija virusnih celic iz površinskih plasti epitelija (verjetnost kontaktne okužbe drugih).
cepljenje proti HPV

Vzroki za pojav

Zelo pogosto je človeški papiloma virus v "spečem" stanju, to je, da nima nobenih zunanjih manifestacij. Virusna DNA se nahaja v epitelijskih celicah v prostem stanju, zato je sposobna proizvajati virusne delce. Ta proces se okrepi z zmanjšanjem imunosti. V večini primerov je potek okužbe asimptomatičen zaradi delovanja mehanizmov celične imunosti. To pomeni, da se zunanje manifestacije okužbe pojavijo le v času zmanjšanja imunosti.

Zaradi tega je pojav papiloma na telesu običajno povezan z vplivom številnih škodljivih dejavnikov, vključno z:

 • Poslabšanje kroničnih bolezni.
 • Nalezljive bolezni.
 • Presnovne motnje.
 • Druge spolno prenosljive okužbe.
 • Kajenje, zloraba alkohola.
 • stanja imunske pomanjkljivosti.
 • Bolezni prebavnega trakta.
 • Neupoštevanje pravil osebne higiene.
 • Napačna prehrana.
 • Stalni stres.
 • Drugi dejavniki, ki zmanjšujejo imuniteto.

Starejši so bolj ogroženi, saj imunski sistem z leti slabše deluje, zato se ne more zaščititi pred vplivi različnih škodljivih organizmov. Tudi papilomi lahko postanejo pogosta težava pri otrocih, okuženih s HPV. Otrokova nerazvita imuniteta se ne more spopasti z virusom, kar vodi do različnih manifestacij na koži.

Za ženske je nosečnost dejavnik tveganja. Na tej točki pride do naravnega zatiranja imunskega sistema, zaradi česar se na različnih delih telesa pojavijo papilomi. Zato ni presenetljivo, da se mnoge bolnice na prisotnost HPV zavejo šele med pregledom v prvem trimesečju.

Razvrstitev papiloma

Papilomi se lahko pojavijo na koži ali sluznicah. Praviloma so takšne formacije benigne, vendar obstaja določeno tveganje za njihovo maligno degeneracijo. Za bolezen kot celoto je značilna široka razširjenost in ponavljajoč se potek, kar pomeni, da lahko formacije izginejo in se pojavijo na novih mestih.

Različne vrste papiloma virusa povzročajo nastanek različnih kožnih lezij. Najpogostejše možnosti so:

 • Preproste (vulgarne) bradavice.
 • Plantarne bradavice.
 • Ploščate bradavice.
 • Filamentni papilomi (akrohordi).
 • Kondilomi (anogenitalne bradavice).
 • Papiloma žilnice.
 • Bazalnocelični papilomi.

Opozoriti je treba, da so klinične manifestacije HPV pogostejše pri ženskah. Moški pa so nosilci virusa in ga prenašajo z gospodinjstvom ali spolnim stikom.

Ločeno je treba omeniti, da so vsi papilomi običajno razdeljeni na tvorbe nizkega in visokega onkogenega tveganja:

 • V prvo skupino spadajo izrastki, ki so se pojavili kot posledica tipov HPV, kot so 1, 2, 3, 5, 6, 11, 30 itd.
 • V skupini z visokim onkogenim tveganjem je treba opozoriti na HPV 16, 18, 31, 33, 35 itd.

Vendar je takšna delitev pogojna, saj prisotnost virusa prve skupine ne zagotavlja zaščite pred onkologijo, prisotnost HPV iz druge kategorije pa tudi ni 100-odstotno tveganje za razvoj malignih procesov.

Simptomi videza

V večini primerov HPV nima hudih simptomov do pojava tvorb. Zato bolnik najpogosteje ne sumi na prisotnost takšne bolezni. Po statističnih podatkih je lahko do 90% svetovnega prebivalstva okuženo s človeškim papiloma virusom. Vendar pa so uradne številke precej nižje - le približno 13-15% prebivalstva ima potrjeno diagnozo. Hkrati se je širjenje okužbe v zadnjih letih povečalo za več kot 10-krat.

Za neoplazme je značilen prepoznaven videz. Lahko so v obliki papile na ozkem steblu ali pa so ploščate. Praviloma so precej goste na dotik (vendar včasih najdemo tudi mehke bradavice). Barva izrastkov se spreminja od bledo roza mesa do temno rjave. Vendar je treba razumeti, da se klinične manifestacije razlikujejo glede na vrsto HPV in lokalizacijo formacij:

 • Vulgarne bradavice imajo najpogosteje grobo površino. Zanje je značilen premer več kot 1 mm. Včasih so formacije precej velike in se zaradi svoje bližine združijo med seboj in tvorijo obsežna področja lezije. Te bradavice pogosto najdemo na dlaneh in kolenih.
 • Simptom skvamoznih papilomov je odsotnost sprememb v barvi kože, srbenja ali bolečine. Takšne bradavice imajo gladko površino, vendar so navzven še vedno precej opazne. Poleg tega jih odlikuje gosta struktura.
 • Nitasti papilomi se pogosto nahajajo okoli oči, na vratu, v pazduhah in dimljah. Imajo značilen videz - majhne rumene izbokline. Sčasoma spremenijo svojo obliko in postanejo bolj podolgovati, dolgi so lahko do 6 mm.
 • Za plantarne bradavice je značilna majhna velikost in sijoča površina. Formacije so lokalizirane, kot že ime pove, na stopalih. Zaradi tega lahko med hojo povzročijo nelagodje in bolečino. Pogosto se okrog takšnih bradavic oblikujejo majhne "hčerinske" izrastke v obliki majhnih mehurčkov.
 • Zelo pogosto HPV izzove pojav anogenitalnih bradavic (bradavic). V več kot 90% primerov takšne neoplazme povzročajo papiloma virusi tipa 6 in 11. Kondilomi se nahajajo na genitalijah, pogosto povzročajo nelagodje in bolečino.

Obstajajo tudi bolj specifične vrste papilomov, ki so lahko posledica ene ali druge vrste HPV. Na primer, nekateri ljudje imajo papilome Lewandowski-Lutz. So večkratni, nahajajo se na rokah in nogah, imajo rdeče-rjav odtenek in štrlijo nad površino kože.

Pri bolnikih se pogosto pojavijo subjektivni simptomi poslabšanja virusa. Možne manifestacije vključujejo naslednje:

 • Enotne ali večkratne formacije v obliki papul ali madežev na koži in sluznicah.
 • Srbenje in parestezija (motnja občutljivosti) na prizadetem območju.
 • Bolečina med spolnim stikom (s pojavom anogenitalnih bradavic).
 • Pekoč občutek in bolečina kože.
 • Razpoke, krvavitve kože na prizadetih območjih.
odstranitev papiloma

Možni zapleti

V začetku 21. stoletja so se laboratorijske diagnostične metode za virus močno izboljšale, zaradi česar so HPV začeli odkrivati pogosteje. To je do neke mere omogočilo vplivanje na širjenje okužbe, pa tudi boljše obvladovanje morebitnih zapletov.

V večini primerov so papilomi benigni, vendar njihovega videza ne smemo prezreti. Nekatere vrste virusa veljajo za onkogene, kar pomeni, da lahko povzročijo resne zdravstvene težave.

Številni tipi HPV izzovejo raka materničnega vratu, vulve ali nožnice, v nekaterih primerih pa postanejo povzročitelji analnega raka in raka penisa:

 • CC (rak materničnega vratu) je za rakom dojke drugi najpogostejši maligni tumor. V večini primerov to patologijo povzroči virus 16. in 18. tipa. Za to boleznijo pri nas vsak dan umre več kot 20 žensk.
 • Rak vulve in vagine predstavlja do 5% primerov med vsemi anogenitalnimi malignimi patologijami. Poleg tega je vsak 10. primer takšnega raka povezan s tipoma HPV 6 in 11, ki veljata za nizko onkogena. Omeniti velja, da prav te sorte humanega papiloma virusa najpogosteje povzročajo anogenitalne bradavice.
 • Analni rak je najpogosteje posledica HPV tipa 16 in 18. Pri ženskah se ta patologija pojavlja skoraj enkrat in pol pogosteje.
 • Rak penisa predstavlja približno 0, 5% vseh onkoloških patologij pri moških. Najpogosteje papilomavirusi 6. , 11. , 16. in 18. vrste postanejo vzrok bolezni.

To pomeni, da lahko sklepamo, da večino zapletov HPV povzročajo iste vrste virusov, ki izzovejo pojav papiloma na telesu. Zato strokovnjaki priporočajo, da v primeru pojava takšnih neoplazem ne zanemarite zdravljenja.

Diagnoza papiloma

Za diagnozo HPV se mora bolnik posvetovati z dermatovenereologom. Priporočljivo je, da poiščete nasvet, če se pojavijo celo posamezne bradavice. Obvezen sestanek s specialistom bo potreben v naslednjih primerih:

 • Po poškodbi je ostala rana, ki se dolgo ni zacelila.
 • Obstaja izločanje tekočine ali bolečina papiloma.
 • Obstaja sprememba velikosti ali barve tvorbe.
 • Obstaja neprijeten vonj ali izcedek gnoja.
 • Na območju rasti las izpadajo.

Zdravnik bo opravil zunanji pregled, da potrdi ali zavrne prisotnost papiloma. Prav tako ni mogoče opustiti vrste laboratorijskih testov, saj je pomembno določiti vrsto virusa in njegove možne posledice.

Najpogosteje so dodeljene naslednje študije:

 • splošna analiza krvi;
 • kemija krvi;
 • metoda verižne reakcije s polimerazo (PCR);
 • v redkih primerih biopsija formacij.

Osnova diagnoze je krvni test s PCR. Z njegovo pomočjo je mogoče ugotoviti prisotnost HPV, določiti točno vrsto virusa in tudi, ali je bolezen postala kronična.

V naši državi se zdaj izvaja pristop k diagnostiki, vključno s preventivnimi pregledi. Za njegovo izvedbo se uporablja PCR test na HPV, saj lahko že enkratna izvedba takega testa v življenju prepreči morebitne zaplete okužbe.

Po potrebi so predpisane dodatne raziskovalne metode. Na primer, za preverjanje sprememb v epiteliju materničnega vratu, ki bi jih lahko povzročil HPV, se uporablja Pap test (citološka mikroskopija celic z barvanjem po Papanicolaouju). Prav tako se lahko v okviru diagnostike opravi razširjena kolposkopija ali histološki pregled tkiv, odvzetih iz materničnega vratu.

Pacientu se lahko dodeli posvetovanje in pregled sorodnih strokovnjakov: na primer alergolog, imunolog, urolog, kirurški onkolog. Ženske se morajo pogosto posvetovati z porodničarjem-ginekologom, da ugotovijo ozadje in displastične procese materničnega vratu, vulve ali vagine.

Poleg tega se pri diagnozi bolezni, povezanih s HPV, pogosto uporabljajo dodatne diagnostične metode:

 • klinično-vizualni;
 • kolposkopski;
 • citološki;
 • imunocitokemični;
 • histološki;
 • Pregled z računalniško tomografijo;
 • ultrazvočni pregled (ultrazvok) itd.

Zdravljenje in preprečevanje

Popolnega zdravljenja papilomavirusa ni. To ne pomeni, da se bolniku ni treba posvetovati z zdravnikom. Pomembno je ugotoviti, s kakšno vrsto virusa je bolnik okužen, ali obstaja tveganje za maligne neoplazme in zakaj so se papilomi pojavili prav zdaj (nenadoma ima oseba druge resne zdravstvene težave). Poleg tega se v večini primerov zdravijo simptomi okužbe, to je papilomi - odstranijo se. To pomaga preprečiti poškodbe in ponovno okužbo.

Režim zdravljenja je vedno izbran individualno, saj mora upoštevati vrsto okužbe, obstoječe klinične manifestacije in posamezne značilnosti organizma.

Zelo pogosto med diagnozo s PCR bolnik zazna prisotnost virusa v telesu, vendar ni kliničnih manifestacij. V tem primeru se lahko uporabi preventivna terapija z uporabo citostatikov. Z njegovo pomočjo je mogoče za nekaj časa ustaviti razvoj virusa in preprečiti pojav simptomov.

Če ima oseba papilome, jih je treba odstraniti. V sodobni dermatologiji se uporablja več učinkovitih metod, ki vam omogočajo odstranjevanje tvorb na različnih delih telesa in sluznicah. Najpogosteje uporabljeni postopki so:

 • Cryodestruction. Tehnika odstranjevanja s tekočim dušikom. Obstaja vpliv na prizadeta področja telesa, pod vplivom nizkih temperatur tkiva tvorbe odmrejo, kar vam omogoča, da odstranite papilome brez poškodb kože in z minimalnim tveganjem okužbe. Prednosti tehnike so nastanek omejenega območja nekroze in odsotnost poškodb okoliških tkiv, saj se tekoči dušik nanaša z aplikacijo na prizadeta območja. Vendar pa je lahko proces obnove epitelija precej dolgotrajen.
 • elektrokoagulacija. Ta tehnika temelji na izpostavljenosti visokofrekvenčnemu električnemu toku. Za takšno zdravljenje papiloma je značilna dostopna cena, vendar je lahko zelo travmatično. Vpliv toplotne energije povzroči izhlapevanje intersticijske tekočine in koagulacijo tkiva. Posledično je mogoče odstraniti posamezne ali več izrastkov na različnih delih telesa. Tehnika je precej preprosta za izvajanje, vendar ima nekaj kontraindikacij.
 • lasersko uničenje. Eden od učinkovitih načinov odstranjevanja papilomov in kondilomov je laserska izpostavljenost. Najpogosteje uporabljen visokointenzivni CO2 laser. Zaradi energije laserskega sevanja se tkiva hitro segrejejo, kar vodi do destruktivnih procesov v njih. Neoplazma se preprosto uniči z izhlapevanjem intersticijske tekočine. Prednosti takšnega zdravljenja vključujejo možnost točkovne izpostavljenosti in minimalne poškodbe okoliških zdravih tkiv. Poleg tega je proces celjenja hiter in enostaven, ne nastajajo brazgotine ali brazgotine.
 • Radiokirurgija (odstranitev radijskih valov). To je atravmatska odstranitev papiloma z rezom in koagulacijo tkiv z radionožem. Metoda temelji na izpostavljenosti radijskim valovom, ki omogočajo popolno odstranitev neoplazme z minimalnim nelagodjem in brez krvavitve. Takšno zdravljenje HPV velja za precej učinkovito. Poleg tega je možno izvesti biopsijo oddaljenih formacij.
 • Kirurška odstranitev. Najbolj travmatična in zato redko uporabljena metoda. Najpogosteje se uporablja za odstranjevanje večjih površin lezij ali pri sumu na maligno degeneracijo tvorbe, saj je možna biopsija odstranjenih tkiv. Med operacijo se odstranijo ne le papilomi, ampak tudi del zdravih sosednjih tkiv. Po posegu je potrebno dolgo okrevanje, obstaja tudi nevarnost brazgotin in brazgotin.

V nekaterih primerih se lahko bolniku predpiše dodatno zdravljenje z zdravili. Pogosto vključuje jemanje citotoksičnih zdravil, ki ustavijo delitev virusnih celic. Prav tako je mogoče vzeti sredstva za povečanje lokalne imunosti in zdravljenje drugih kroničnih patologij. V zadnjih letih so protivirusna zdravila z imunomodulatornimi lastnostmi pogosto vključena v režim zdravljenja.

Kar zadeva ljudska zdravila za zdravljenje papiloma pri ljudeh, jih lahko imenujemo neučinkovita in celo nevarna. V večini primerov takšne metode odstranijo tvorbe le za nekaj časa - papilomi se lahko ponovno pojavijo na istem mestu. Poleg tega takšnih metod ni mogoče uporabiti, če formacije krvavijo ali povzročajo bolečino.

Posebno mesto v primarni preventivi HPV in papilomov, ki jih povzročajo, ima uporaba protivirusnih cepiv. V naši državi se v ta namen uporabljata 2 cepivi, ki vam omogočata, da se zaščitite pred najpogostejšimi tipi virusa (6, 11, 16 in 18). Najboljša rešitev je cepljenje pred nastopom spolne aktivnosti, torej v času, ko ni morebitnega stika s HPV. Seveda takšno cepivo ne bo moglo popolnoma zaščititi pred virusom, saj lahko do okužbe pride tudi med porodom. Zato ne pozabite na preprosta priporočila:

 • Izogibajte se priložnostnim spolnim odnosom in ne zanemarjajte kontracepcijskih sredstev.
 • Držite se pravilne prehrane.
 • Upoštevajte pravila osebne higiene.
 • Ne uporabljajte higienskih izdelkov drugih ljudi.
 • Redno hodite na preglede pri zdravnikih.

Sama prisotnost HPV v telesu ni razlog za preplah ali začetek nenadzorovanega jemanja različnih zdravil. Vendar je to signal, da bodite pozorni na svojo imuniteto, se držite zdravega načina življenja in opustite slabe navade. Vsekakor se posvetujte s svojim zdravnikom, da boste vedeli, katere teste in kako pogosto morate opraviti. Tako lahko preprečite nevarne zaplete okužbe in dosežete dolgoročno remisijo.

Če ste našli neoplazme, podobne papilomom, je bolje, da se obrnete na specializirano kliniko. Izkušeni dermatologi vam bodo pomagali ugotoviti vzrok novotvorb na koži in po potrebi izbrati način zdravljenja!

Pomembno!

Informacije v tem članku se ne smejo uporabljati za samodiagnozo ali samozdravljenje. Za pravilno diagnozo in zdravljenje se morate vedno posvetovati z zdravnikom.