Humani papiloma virus, zdravljenje, simptomi, vzroki, znaki

injekcije za humani papiloma virus

To je neoplazma drugačne barve, ki štrli nad površino kože. Papilomi in rojstna znamenja niso enaka stvar glede na njihov izvor. Kljub temu se lahko okužba s papiloma virusom zlahka manifestira v hkratnem nastanku bradavic in madežev. Razlika med pravimi rojstnimi znamenji IN manifestacijami okužbe je v tem, da se z rojstnimi znamenji rodimo. V tem primeru je precej težko določiti njihov izvor, saj so madeži pogosto podedovani od enega od staršev, vendar ni redko, da se najprej pojavijo na tem mestu, šele pri tem otroku. Pozneje se lahko dedujejo tudi »nova« rojstna znamenja.

Toda madeži, ki se pojavijo v našem življenjskem procesu, preprosto niso madeži.

Vzroki humanega papiloma virusa

Načeloma lahko pride do lokalne spremembe barve, oblike in teksture kože zaradi različnih razlogov. Na primer, pri mnogih ljudeh se pojavijo starostne pege, madeži ali bradavice na mestu nekdanjih aken, aken, vrenja, opeklin, ugrizov, vbodov in drugih poškodb različne resnosti. Slaba novica je, da je ta odnos med trenutno bradavico in travmo, ki se je zgodila nekoč, zunanji. Pravzaprav je takšen odziv kože na poškodbe nedvomen znak okužbe.

Virus papiloma ima veliko sevov. Odkrili so ga razmeroma nedavno - do sredine 20. stoletja je izvor le genitalnih bradavic veljal za virusen. Ker pa se preučujejo lastnosti virusa, ki povzroča izrastke na genitalijah, je znanost prišla do zaključka, da je izvor večine neoplazem na telesu popolnoma enak. Vsekakor se ta virus in njegovi sevi zdaj aktivno preučujejo, vendar je še vedno malo dokazanih in preverjenih rezultatov. Zlasti znanost še ni pripravljena zagotoviti niti klasifikacije sevov papilomavirusa niti njihovega popolnega seznama. Še manj je pripravljena govoriti o lastnostih tega ali onega seva.

Toda veliko število modifikacij virusa je že ugotovljeno dejstvo. Poleg tega imajo vsi eno skupno stvar. Namreč visoka sposobnost mutiranja. Zato ista vrsta papilomavirusa v telesu dveh različnih nosilcev pogosto kaže očitno različnost.

V vsakem primeru vrsto patogena ne določajo toliko simptomi, temveč reakcija imunskega sistema. Zato samo po sebi razlikovanje enega ali drugega seva ne povzroča težav. Vendar se papiloma virus zdaj zelo aktivno preučuje - predvsem zaradi njegovih rakotvornih lastnosti. In raziskovalcev ne zanima toliko razvrstitev, potrebna za zdravljenje, kot obnašanje virusa v telesu vsakega posameznega bolnika.

Dodati je treba, da se visok mutageni potencial papiloma virusa ne kaže le v navedeni razliki v obnašanju. Ta virus najbolj tesno sodeluje s celicami AN K in jih spremeni. Še več, sposoben je "pripisati" fragmente svojega AN K v splošni genetski kodi organizma. Na ta način »doseže« prenos svojih posameznih tvorb z dedovanjem, pa tudi učinek, ko se kožne celice obnavljajo, bradavica ali madež ostaja na svojem mestu iz leta v leto.

Simptomi humanega papiloma virusa

Kot smo verjetno že uganili, jih ni. Vsekakor v smislu občutkov, ki bi nam lahko povedali, da smo bolni. Virus vstopi v telo samo s krvjo - s spolnim stikom, okužbo odprtih poškodb na koži ali sluznici, uporabo nesterilnih instrumentov ali transfuzijo okužene krvi. Ne prenaša se po kapljicah v zraku, vodi in hrani. V izjemnih primerih se lahko prenese z gospodinjskimi predmeti. Nekateri sevi lahko povzročijo blago vročino ali slabo počutje. Vendar so takšni scenariji v svetu absolutna manjšina.

O možnosti okužbe s papiloma virusom nas lahko tako rekoč opozorijo druge nenavadnosti. Na primer, povečanje števila rojstnih znamenj z leti, njihov pogost pojav na mestu kožnih lezij različne resnosti, nastanek novih bradavic.

Posebej je treba poudariti, da bomo zagotovo opazili okužbo z virusom, ki povzroča rast genitalnih papilomov. Tu smo jih dobili z absolutno verjetnostjo med spolnim stikom z nosilcem . . . Tovrstne izrastke se oblikujejo na sluznicah spolnih organov. To so majhni izpuščaji z majhnim (pin) premerom glave, ki se nahajajo v skupinah do 10-12 bradavic. Njihove glave so rožnate, enake ali podobne velikosti. In posamezne skupine pogosto ustvarjajo bizarne risbe - spominjajo na malino ali list neke rastline. Razvita, nezdravljena kolonija genitalnih papilomov lahko povzroči hudo nelagodje pri hoji, nošenju spodnjega perila, spolnem stiku in izvajanju osebne higiene. Glave takšnih bradavic je enostavno poškodovati, saj je možno celo njihovo vnetje in okužba. Genitalni papilomi so nevarni na enak način kot vsi drugi - maligna degeneracija. Zdravijo se s posebej zasnovanimi antibiotiki. In posamezne neoplazme ali celotno kolonijo, ki povzroča posebno nelagodje in je nagnjena k poškodbam, je mogoče celo odstraniti.

Znakov pojava novega (ali prvega) seva v telesu ne smemo zamenjevati z morebitnim malignim procesom na enem od spremenjenih predelov kože. Kot že omenjeno, dobra sposobnost mutiranja papiloma virusa, ki jo prenaša na ujete celice, trenutno velja za rakotvorno. Dejansko se kožni rak zelo redko začne na zdravem, gladkem in brezmadežnem predelu. V 98 primerih od 100 se kaže v spremembi barve in velikosti enega / več rojstnih znamenj. Lahko začnejo srbeti ali boleti, sčasoma pa se vnamejo brez očitnega razloga in tvorijo rane, ki se ne zdravijo.

To pomeni, da čeprav so madeži in papilomi običajno varni, pod določenimi pogoji hitro postanejo maligni (ponovno rojstvo). Zato je pojav novih madežev eno, opazne spremembe na obstoječih pa povsem nekaj drugega. Teh pojavov ne smemo zamenjevati, kaj šele imeti za malenkost življenja. Seveda se lahko v primeru sprememb na že obstoječem madežu ali bradavici najprej obrnete na dermatologa. Vendar pa onkologija s svojimi posebej razvitimi metodami za odkrivanje zgodnjega stadija raka navadno natančneje definira bistvo procesa.

Zdravljenje humanega papilomavirusa

Zelo dolgo časa ni bilo zdravil proti bradavicam in jih niso razvili. Neoplazmo, ki ustvarja kozmetično napako, je vedno veljalo za sprejemljivo odstraniti - izžgati s kislino, rezati s skalpelom ali laserjem, zamrzniti itd. To se pogosto izvaja zdaj. Vendar pa onkologija trenutno poziva kozmetologe in kirurge tega profila k previdnosti. In prav na pobudo onkologov, katerih delo se vsako leto le povečuje, se je začel razvoj znotrajceličnih antibiotikov. To pomeni, da se lahko bori proti širjenju virusa.

Takoj povejmo: prva že izdana cepiva proti papilomavirusu niso videti dovolj prepričljiva, da bi jih lahko priporočili za uporabo. Vendar se zdi, da so antibiotiki proti temu patogenu relativno varni. V vsakem primeru, kolikor je ta beseda splošno uporabna za tovrstna zdravila.

Kar zadeva cepiva, se domneva, da lahko ustvarijo imunost proti okužbi z 2-4 najpogostejšimi sevi genitalnih papiloma virusov.

Dejstvo je, da širjenje genitalnih bradavic na maternični vrat ženske najpogosteje povzroči njegovo erozijo. In erozija se sčasoma spremeni v raka. Ta scenarij je zelo pogost in se pojavlja celo pogosteje kot rak penisa pri moških. Zato je gensko spremenjeno cepivo v trenutku povzročilo velik pečat na farmacevtskem trgu.

Vse to je seveda v redu, vendar je veliko dvomljivih trenutkov. Prvič, preskušanj teh zdravil ni mogoče preveriti glede zanesljivosti rezultatov. Medtem pa je s prostim očesom razvidno, da so bile izvedene z očitnimi kršitvami metodologije, za obdobja, ki niso ustrezala nazadnje prijavljenim. Drugič, priporočila proizvajalcev za uporabo samih cepiv se iz leta v leto spreminjajo. Sprva so priporočali cepljenje mladostnic, nato deklet pred puberteto, zdaj pa se je nabor priporočil povsem razširil na . . . fantke. Da, fantje nimajo materničnega vratu in same maternice - torej organov, ki se lahko maligno preobrazijo. Proizvajalci cepiv pa v tem ne vidijo nedoslednosti, saj je deček (v nadaljevanju moški) lahko nosilec virusa in se tega niti ne zaveda. Cepljenje preprečuje, da bi bil prenašalec.

Tretjič, v ZDA in Zahodni Evropi, kjer so bila ta cepiva prvič uporabljena, so se pojavila in javno objavila dejstva o resnih imunskih patologijah in celo smrtih, domnevno povezanih s cepljenjem. »Menda« zato, ker se vprašanje varnosti in učinkovitosti teh cepiv še vedno odloča na sodišču. Predvidena so ponovna testiranja, na njihove rezultate pa bo treba še počakati. Tako ali drugače se zdaj dejstvo njihove nevarnosti za življenje ne šteje za dokazano. Kljub temu zdravila, ki so povzročila toliko negativnih povratnih informacij v okolju, kjer bo statistika raka in brez oglaševanja vsako takšno zdravilo naredila priljubljeno, povzročajo, da se to "novost" jemlje brez navdušenja. Če je mogoče, se je treba uporabi teh cepiv izogibati.

Torej moramo vsekakor začeti z antibiotiki – tako lokalno kot peroralno. Razen seveda, če te obstajajo, saj še niso nastale »pod« vsako vrsto bradavice. Očitno se ne bi smeli cepiti - lahko nam skrajša življenje hitreje kot kateri koli rak. Glede kirurške odstranitve neoplazem . . . To je kontroverzna tema in izbira je na koncu naša. Po eni strani vsak madež ali bradavica na telesu, ne glede na barvo in velikost, nosi potencialno seme ponovnega rojstva. Dejstvo je, da je samo telo takšnih neoplazem sestavljeno iz benignih celic. Vendar pa osnovo, iz katere raste njihovo steblo, tvorijo celice z jasnimi znaki malignosti. To niso rakave celice, ampak nekaj zelo podobnega. Nezrelo jedro, kršitve DNE na več področjih - vključno s tem. kaj je odgovorno za njihovo staranje in odmiranje. . . Te celice so nevarne tudi v takem "spečem" stanju.

Kdaj se bo začela njihova delitev, ne ve nihče. Pogosto je popolnoma asimptomatsko, zaskrbljujoči znaki pa se pojavijo tik pred pojavom aktivnih metastaz. Toda delitev se morda sploh ne zgodi - koliko ljudi umre zaradi drugih vzrokov, saj so lastniki številnih rojstnih znamenj in več bradavic! . . Mimogrede, opazili smo, da se madeži, ki smo jih imeli ob rojstvu, zelo redko ponovno rodijo. A to ne spremeni bistva zadeve: nihče ne pozna pravih razlogov, zakaj »speče« celice nenadoma začnejo rasti. Onkologi med dejavnike, ki prispevajo, navajajo le poškodbe madežev, njihovo izpostavljenost ultravijoličnemu sevanju in . . . neustrezno odstranjevanje.

Če se odločimo za operacijo (samostojno ali po nasvetu zdravnika), se moramo zavedati, da je kirurški poseg tukaj zelo resen dejavnik tveganja. Recimo samo: z nepopolno odstranitvijo celic, ki so služile kot osnova madeža, se maligna rast začne v več kot 95% primerov. V povprečju se pojavi v šestih mesecih do enem letu od datuma operacije. Se pravi dovolj hitro in dovolj pogosto, da ga jemljemo resno.

Odstranjevanje madežev in papilomov je res tvegan korak. Po drugi strani pa kvalificirana in kakovostna ekscizija vseh tkiv, ki so sestavljala rast, praktično ne pušča sledi in popolnoma odpravi kozmetično napako. Služi tudi kot zagotovilo, da se na tem mestu ne bo pojavila nova bradavica. Zato je tukaj vprašanje le, kako natančno bo kirurg opravil svoje delo. In z vsem spoštovanjem do izkušenj in znanja kozmetologov pri odstranjevanju bradavic, je bolje, da se najprej posvetujemo z onkologom. Morda bi bilo pametneje z njim opraviti celoten postopek. Všeč ali ne, a onkolog bolje loči maligne celice od zdravih in to je dejstvo.